Menu Content/Inhalt
Főoldal arrow Legfrissebb híreink arrow Jubileumi fizika becslési verseny
Jubileumi fizika becslési verseny PDF Nyomtatás
 20 évvel ezelőtt rendezte meg először iskolánk a fizika tanulási-tanítási folyamatában szemléletváltónak számító versenyt, mely „becslési verseny” néven napjainkra már széles körben ismertté lett.
A velünk versenyző határon túli testvériskolák és az AJTP-s partnergimnáziumok mellett már néhány felsőoktatási intézmény, kutatók figyelmét is felkeltette ez az érdekes természettudományos program.
Idén a fizika kultúrtörténetéből Bródy Imre pályája idéződött meg, míg a gyakorlati tapasztalatra épülő becslési feladatok, a totó tantárgyi ismereteket – főként az elektromosságtan területéről- is igényelt. Újra bebizonyosodott, hogy népszerű tevékenység a sokórás eszközkészítő feladat is. Ez alkalommal Ohm-törvényének ismeretével, némi kézügyességgel nagyméretű zsebizzót kellett, s lehetett is építeni.
A versenyen induló 14 csapat rangsorát - Bigus Imre, Szeder László tanár urak kigondolta feladatok megoldása alapján -  dr. Radnai Gyula, az ELTE nyugalmazott egyetemi docense, Hartlein Károly, a BME demonstrációs laborvezetője és Pántyáné Kuzder Mária, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium tanára a következőképpen állapította meg:
 
Határon túli testvériskolák kategóriában
1. helyezett: Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola (Kassa)
2. helyezett: Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium
3. helyezett: Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium (Zenta)

AJTP partneriskolák kategóriában:
1. helyezett: Puskás Tivadar Távközlési Technikum és Infokommunikációs Szakközépiskola
2. helyezett: Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium
3. helyezett: Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium

Az utóbbi években a versenyen a friss szakmai, módszertani ismeretek fókuszba állítása is fontossá vált. Videokonferencia útján most a genfi CERN munkájába lehetett bepillantani. Az Európai Részecskefizikai Laboratórium s az ÁVG 213-as terme között a debreceni Atommagkutató Intézet kutatói, Szillási Zoltán és Béni Noémi, meg a technika révén valósult meg kapcsolat. A virtuális látogatás során a CERN CMS detektorának felépítését, az ott folyó kísérleteket, adatfeldolgozást ismerte meg a hallgatóság.
S az újdonságnak számító bemutatkozás mellett már klasszikusnak, de változatlanul népszerűnek bizonyult Hartlein Károlynak, a BME demonstrációs laborvezetőjének kísérletsora.
 

 
< Előző   Következő >