Menu Content/Inhalt
Főoldal
GombÁszok-tábor a Nemzeti Tehetség Program pályázati forrásából PDF Nyomtatás

(NTP-KTT-B-13-0028)

GombÁszok-tábor néven 2014. május 23-25. között tehetséggondozó rövid projektet szervezett iskolánk a hat évfolyamos képzéseinkben tanuló diákok egy 15 fős csoportjának részvételével. A tábor célja a zempléni térség gombafajainak, életformáinak megismerése volt. A csoport tevékenysége terepgyakorlati, szaktantermi információszerzésre, a tudományos ismeretszerzés és tevékenység dokumentálására, és feltöltődést jelentő programokra épült. A szigorúan vett biológiai, természetföldrajzi tudnivalók mellett kultúrtörténeti információkkal is gazdagodtak a résztvevők.

A gombaszedésre, gombafajok, életformák, élőhelyek jellemzőinek empirikus befogadására három helyszínen járt a csoport, a Sárospatak melletti keleti Bodrog-holtágnál, a Megyer-hegy, Botkő-domb, Ciróka-nyereg, Gombos-hegy területén és a Makkoshotyka melletti erdőségben. A gyalogtúrákon a megfigyelés mellett kultúrtörténeti ismeretek átadására is sor került, pl. malomkőbányászat, pinceépítés gyakorlata, erdőművelési kultúra stb.

A tantermi foglalkozásokon a terepgyakorlaton begyűjtött gombafajok beazonosítása, s a hozzájuk kapcsolódó ismeretek megszerzése zajlott, ez volt az ideje pl. a fungáriumi anyag elkészítésének, az okostelefonra telepíthető gombafelismerő program felfedezésének is.

A „bioművész” tevékenység, a gasztronómiai program a gazdagító projekt relaxációs részét jelentették.

 
Következő >